<- CzarninaLista potraw z grupy: ZupaCzeskawiczka ->

PDF Drukuj

Czernina

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4312 razy.


krew i podroby z kaczki,
2 łyżki soku cytryny lub 1 łyżka octu 3-procentowego,
1 porcja włoszczyzny,
15 dag suszonych owoców /śliwek,jabłek i gruszek/,
1 łyżka mąki,
mały kawałek cynamonu,
2 goździki,
sól, pieprz, cukier
Świeżą krew z kaczki zmieszać z sokiem z cytryny, żeby nie skrzepła. Podroby oczyścić, umyć i osączyć. Włoszczyznę obrać i opłukać. Podroby i włoszczyznę zalać 4 szklankami wody. Dodać cynamon, goździki, pieprz, szczyptę cukru, posolić i gotować 40 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Owoce suszone umyć i moczyć 5 godzin w 3 szklankach wody, a następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły, i jeśli trzeba pokroić. Wywar z podrobów przecedzić. Włoszczyznę i podroby pokroić w paseczki i włożyć do wywaru, połączyć z owocami, wlać krew, zaprawić mąką wymieszaną z zimnym wywarem i zagotować. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z łazankami lub makaronem.
uwielbiam czernine ale jeszcze nie dodawalam do niej imbiru mam zamiar to zrobic mysle ze bedzie wspaniala Anielka
Nadesłał(a): aniela bobrowska <aniela@osiek.net.pl (pop.3.osiek.net.pl)> 2005-10-10 21:10:59

Nie ma nic leprzegho od czarniny i w dodatku z kluskami ziemniaczanymi- poprostu rarytas!!!
Nadesłał(a): violla 2006-09-21 12:09:44

dobre
Nadesłał(a): 2006-09-23 21:09:10

Jadłem czerninę raz w życiu. Wcześniej ze względu na ogólnie panującą opinię, nie jadłem jej. Wczoraj znajomy przywiózł mi piękną kaczkę i na jutro zamierzam według tegoż przepisu zrobić owa zupę... zobaczymy, a dokladniej spróbujemy ;-)
Nadesłał(a): MARIO 2006-09-29 13:09:58

ANIELA MOJA BABCIA GOTOWAŁA TAK SAMO
Nadesłał(a): ROMAN TADYCH <romantadych@wp.pl> 2007-08-13 08:08:41


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności