<- Masa z orzechów włoskich i kaszy mannyLista potraw z grupy: Dodatki do ciastMasa z twarożku i dżemu lub przecieru owocowego ->

PDF Drukuj

Masa z piany zaparzanej

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2652 razy.


3 białka,
sok z połowy cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego rozpuszczonego w łyżce wody,
30 dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru,
1/2 szklanki wody,
łyżka octu

Z wody, cukru i Octu zagotować syrop. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z gorącym syropem. Masę ubijać na parze; aż zgęstnieje. Gęstą masę ostudzić i doprawić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Można też dodać dowolny dodatek smakowy, np. kawę, kakao, świeże zmiażdżone owoce lub przecier owocowy.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności