Kuchnia turecka
4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
2 i1/2 szklanki rosołu lub 2 I1/2 szklanki wody z kostką rosołową
1 szklanka jogurtu
1 duża cebula drobno posiekana
1 łyżka masła
4 łyżki posiekane) mięty lub zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu
2 szklanki czerstwej bułki
1 szklanka twarogu
1 roztarty ząbek czosnku wywar z kości lub woda z 1-2 kostkami rosołowymi śmietanka lub mleko posiekana zielona pietruszka lub szczypiorek sól i pieprz do smaku
1. Kaszę wypłukać, zalać wodą i zostawić na noc.
2. Odcedzić, gotować do miękkości w rosole lub wodzie z kostką rosołową około 15 min.
3. Na rozgrzanym małe usmażyć cebulą, aż będzie przezroczysta, nie dopuścić do jej zrumienienia. Dodać do zupy wraz z miętą lub zieloną pietruszką oraz solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 30 min.
4. Na pięć minut przed podaniem zdjąć zupą z ognia. Po 3 minutach wlać jogurt uprzednio połączony z matą ilością zupy.
Proporcje dla 3-4 osób