<- Barszcz ukraiński 45 minLista potraw z grupy: ZupaBarszcz wiejski ->

PDF Drukuj

Barszcz ukraiński na mięsie

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1843 razy.



50 dkg łba wołowego z mięsem szpondra itp.
30 dkg starych warzyw mieszanych
sól
20 dkg starych buraków
2-3 łyżki cukru
10 dkg fasoli suchej
2 łyżki zielonego koperku
30 dkg obranych ziemniaków
2 łyżki zielonej pietruszki
50 dkg pomidorów lub 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
2 łyżki szczypiorku
25 dkg śmietany

Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na noc w zimnej, przegotowanej wodzie; na drugi dzień fasolę w tej samej wodzie zagotować. Łeb oczyścić, porąbać na małe kawałki; zmierzyć 2 1/2 litra wody, zagotować, dodać mięso, dodać namoczoną fasolę wraz z wodą i powoli gotować. Wszystkie warzywa starannie umyć, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych okach. Gdy mięso i fasola już się dogotowują, włożyć warzywa i razem ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, pokrajać na kawałki i gdy warzywa i mięso miękkie, ugotować je w zupie. Jeżeli potrzeba, dodać wrzącej wody do odpowiedniej objętości. Mięso wyjąć, obrać z kości i drobno pokrajać. Do zupy dodać pomidory, zupę posolić, dodać cukru do smaku; na końcu wlać śmietanę i wsypać siekaną zieleninę. Zupę podawać z chlebem. Do zupy też można dodać pomidory. Opłukać je, podzielić na kawałki i raz w zupie zagotować, żeby były gorące i jędrne, lecz nierozgotowane. Jeżeli nie mamy już ani pomidorów świeżych, ani z butelki, barszcz można zakwasić kwasem burakowym albo żurem żytnim czy owsianym. Porcja tej, zupy jako posiłku jednodaniowego oblicza się na 1/2 litra.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności