<- Barszcz z rzodkwiąLista potraw z grupy: ZupaBarszcz ze śmietaną ->

PDF Drukuj

Barszcz zabielany śmietaną

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1890 razy.



50 dkg buraków ćwikłowych
3 dkg mąki
(25 dkg kości)
sól
25 dkg włoszczyzny
cukier
ziele angielskie
liść bobkowy
pieprz
ziele angielskie
5 dkg cebuli
1 ząbek czosnku
zakwas burakowy do smaku
zielony koperek
1/2 -1 szklanki śmietany
(3 jaja na twardo)

Warzywa (i kości) opłukać; oczyścić, buraki opłukać, obrać, pokrajać, dodać sól i przyprawy, ugotować wywar. Odcedzony wywar podprawić śmietaną i mąką, zagotować, dodać zakwasu burakowego i cukru do smaku, jeżeli potrzeba dodać soli. Ugotować jaja na twardo, obrać ze skorupki, podzielić na 5 części wzdłuż i wyłożyć do wazy. Jeżeli kolor barszczu jest za słaby, można zabarwić go burakami: mały burak ćwikłowy opłukać, obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do łyżki cedzakowej, zanurzyć w zupie, tak aby łyżka z burakami wystawała nieco ponad poziom zupy; wycisnąć buraki łyżką i odrzucić. Podawać z ziemniakami, fasolą, sypką kaszą gryczaną.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności