<- Krupnik na podróbkachLista potraw z grupy: ZupaKrupnik wiosenny ->

PDF Drukuj

Krupnik polski

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1953 razy.



25 dkg warzyw mieszanych (bez kapusty)
35 dkg ziemniaków
(25 dkg kości)
12 dkg krup perłowych
sól
1 litr wody do kaszy
2 dkg masła
(1-2 żółtka)
ziele angielskie i liść bobkowy
1/2-1 szklanki śmietany
zielony koperek i pietruszka

Warzywa (i kości) opłukać, ugotować wywar, odcedzić, część warzyw pokrajać. Krupy opłukać, zalać zimną wodą, dodać masło i przyprawy, i powoli rozkleić na słabym ogniu (ok. 1 godz.). Ziemniaki obrać, pokrajać w kostkę, ugotować na odcedzonym wywarze. Do wywaru z ziemniakami dodać rozklejone krupy, pokrajane warzywa, zupę podprawić śmietaną, posolić do smaku. Przed wydaniem wymieszać z zieleniną i surowymi żółtkami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności