<- Zacierka na ziemniakachLista potraw z grupy: ZupaZacierki ze słoniną ->

PDF Drukuj

Zacierka z fasolą

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 904 razy.



15 dkg białej fasoli drobnej
2 dkg włoszczyzny (bez kapusty)

Zacierka;
sól
4 dkg tłuszczu
2 dkg cebuli
10 dkg mąki
pieprz
1 jajo
sól
1 łyżka wody
zielona pietruszka

Fasolę opłukać, namoczyć w przegotowanej ostudzonej wodzie na noc, następnego dnia ugotować ją w tej wodzie, w której się moczyła. Włoszczyznę opłukać, oczyścić, ugotować wywar. Sporządzić zacierkę Gdy warzywa ugotują się, wywar odcedzić. Na brzegu kuchni lub na płytce azbestowej ugotować zacierkę w wywarze, dodać ugotowaną fasolę z wywarem. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić na tłuszczu. Zupę okrasić tym tłuszczem, dodać pieprz, sól i zieloną pietruszkę do smaku.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności