<- Zupa z dziczyzny (myśliwska)Lista potraw z grupy: ZupaZupa z gęsich podróbek ->

PDF Drukuj

Zupa z flaczków cielęcych (krezek) na kościach z ziemniakami

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 778 razy.



50 dkg kości cielęcych
6 dkg masła
1 kg krezek cielęcych
15 dkg warzyw mieszanych (bez kapusty)
3 dkg mąki
majeranek
sól

Krezki starannie umyć pod bieżącą wodą i wielokrotnie płukać, włożyć do wrzącej wody, zagotować i odcedzić. Kości opłukać, porąbać. Zagotować wodę, włożyć kości i podgotować je. Warzywa opłukać, oczyścić i zetrzeć. Po godzinie włożyć do wywaru z kości obgotowane flaczki i warzywa i powoli ugotować do miękkości, jeżeli potrzeba, uzupełnić odparowaną wodę. Miękkie flaczki wyjąć, pokrajać drobno. Z masła i mąki sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę, wlać do wrzącego wywaru, włożyć flaczki, dodać soli i majeranku, zagotować. Podawać z ziemniakami. Porcję tej żupy jako posiłku jednodaniowego oblicza się na 1/2 litra.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności