<- Mazurek cygański bez ciastaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMazurek czekoladowy 1 ->

PDF Drukuj

Mazurek cytrynowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3324 razy.


ciasto:
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,
szczypta soli,
10 dag masła lub margaryny,
5 dag (3łyżki) cukru,
1 jajo i 1 żółtko,
tłuszcz do formy,
łuskane orzechy lub migdały do dekoracji;

masa:
15 dag (3/4 szklanki) cukru pudru,
2 jaja,
8 dag masła lub margaryny,
sok z 1-2 cytryn lub 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przesianą mąkę posiekać z solą, tłuszczem, cukrem, jajem i żółtkiem. Szybko wyrobić ciasto i schłodzić je w lodówce (około 30 min). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 12 cm i ułożyć na lekko natłuszczonej blasze, podnosząc brzegi o 2-3 cm. Podpiec w bardzo gorącym piekarniku (około 15 min).
Sporządzić masę: Jaja ubić z cukrem na parze. Tłuszcz utrzeć, dodając po łyżce ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Składniki dokładnie połączyć. Masę ułożyć na podpieczonym spodzie. Udekorować kawałkami orzechów lub migdałów.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
bardzo chętnie skorzystam z tego przepisu, wydaje się być bardzo dobry!
Nadesłał(a): Zosia 2006-04-13 17:04:36


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności