<- Zupa z porów 15 minLista potraw z grupy: ZupaZupa z powideł ->

PDF Drukuj

Zupa z porów na mięsie

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1420 razy.



25 dkg mięsa wieprzowego z kośćmi lub 25 dkg kiełbasy
1,5 dkg ziemniaków
4 dkg mąki
1-1 1/2 szklanki śmietany
15 dkg warzyw mieszanych, sól
25 dkg porów
pieprz

Zagotować 2 1/2 litra wody, włożyć opłukane surowe mięso i powoli ugotować, jeżeli potrzeba, uzupełnić odparowaną wodą. Warzywa opłukać, oczyścić, zetrzeć i włożyć do zupy, gdy mięso jest już prawie ugotowane. Miękkie mięso wyjąć, obrać z kości, pokrajać i włożyć do wazy. Pory oczyścić, opłukać, pokrajać na małe kawałki, dodać przy końcu do zupy ,ugotować nie nakrywając garnka. Zupę podprawić śmietaną z mąką, zagotować, dodać soli i pieprzu do smaku. Podawać z ziemniakami posypanymi zieleniną. Wywar z ziemniakami wlać do zupy. Gdy zamiast mięsa do zupy dodajemy kiełbasę, trzeba ją opłukać w gorącej wodzić, pokrajać na porcje i włożyć do zupy po jej podprawieniu. Porcję tej zupy jako posiłku jednodaniowego oblicza się na 3/4 litra.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności