Zagotować 2 1/2 litra wody, włożyć opłukane surowe mięso i powoli ugotować, jeżeli potrzeba, uzupełnić odparowaną wodą. Warzywa opłukać, oczyścić, zetrzeć i włożyć do zupy, gdy mięso jest już prawie ugotowane. Miękkie mięso wyjąć, obrać z kości, pokrajać i włożyć do wazy. Pory oczyścić, opłukać, pokrajać na małe kawałki, dodać przy końcu do zupy ,ugotować nie nakrywając garnka. Zupę podprawić śmietaną z mąką, zagotować, dodać soli i pieprzu do smaku. Podawać z ziemniakami posypanymi zieleniną. Wywar z ziemniakami wlać do zupy. Gdy zamiast mięsa do zupy dodajemy kiełbasę, trzeba ją opłukać w gorącej wodzić, pokrajać na porcje i włożyć do zupy po jej podprawieniu. Porcję tej zupy jako posiłku jednodaniowego oblicza się na 3/4 litra.