<- Źur zalewajkaLista potraw z grupy: ZupaŹurek mazurski ->

PDF Drukuj

Źur żytni

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1431 razy.



20 dkg włoszczyzny
sól
1 dkg grzybów
1 szklanka śmietany lub b5 dkg słoniny lub boczku wędzonego
(25 dkg kości wieprzowych)
ok.1/2litra kiszonego żuru

Włoszczyznę, grzyby (i kości) umyć, oczyścić, opłukać, ugotować wywar, odcedzić, zagotować. Wlać żur do wrzącego wywaru, mieszając zagotować, dodać soli. Do wazy wlać surową śmietanę, dolać żur mieszając lub okrasić zupę stopioną słoniną. Podawać z ziemniakami osypanymi zieleniną.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności