<- MAZUREK KRUCHY Z OWOCAMILista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMAZUREK MAKOWY ->

PDF Drukuj

Mazurek makowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3484 razy.


8 jaj,
25 dag (1 1/4 szklanki) cukru pudru,
25 dag maku,
1 łyżka miodu naturalnego,
6 dag (2-3łyżki) tartej bułki,
1 cytryna lub sok cytrynowy,
olejek migdałowy,
20 dag bakalie (orzechy, rodzynki, suszone owoce),
tłuszcz i tarta bułka do formy;
polewa kakaowa

Mak sparzyć, dokładnie odcedzić, zemleć trzykrotnie, wymieszać z płynnym miodem i olejkiem. Źółtka utrzeć z cukrem i stopniowo połączyć z makiem, tartą bułką i bakaliami. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę, lekko wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec około 60 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu polać polewą i ozdobić bakaliami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności