Do sporządzenia zupy owocowej ze śmietaną nie nadają się poziomki i borówki-brusznice. Najsmaczniejsze są zupy z owoców mieszanych. Zupę ze śmietaną ze wszystkich innych owoców sporządza się w ten sam sposób. Ilość cukru do zupy zależna jest od kwasoty owoców. Najwięcej cukru trzeba dodać do zupy z wiśni lub agrestu.
60 dkg owoców
11/2litra wody
szklanka śmietany
3 dkg mąki pszennej
ok.20 dkg cukru (5 dkg rokitnika lub 6 dkg przecieru z czarnej po rzeczki lub 2 łyżki utartych z cukrem surowych owoców róży)
Wywar i przecier z ugotowanych owoców sporządzić jak do zup owocowych czystych. Przecier zagotować, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, mieszając zagotować, dodać cukier do smaku. Zupy owocowe ze śmietaną można podawać na gorąco lub po ostudzeniu. Studzić szybko pod przykryciem, w zimnej wodzie. Sporządzić na krótko przed podaniem. Zupy owocowe o niskiej zawartości witaminy C uzupełnić przed podaniem wysokowitaminowymi dodatkami. Podawać z grzankami, kluskami, ziemniakami, ryżem.