<- Barszcz czerwonyLista potraw z grupy: ZupaBarszcz czerwony czysty ->

PDF Drukuj

BARSZCZ CZERWONY

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1979 razy.



30 dag buraków (najlepiej Czerwona kula)
20 dag kwaśnych jabłek
2 ząbki czosnku
1 utłuczony goździk
sól

Buraki umyć szczotką, włożyć do wrzącej wody, ugotować pod przykryciem do miękkości. Odcedzić, nieco przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na takiej samej tarce i razem z burakami zalać wrzącą wodą. Osolić, zagotować i utrzymywać w stanie wrzenia 2-3 min. Dodać roztarty z solą czosnek i utłuczony goździk. Przyprawić do smaku zwykłą solą lub solą czosnkowo-kminkową. Podawać na gorąco lub na zimno. Taki barszczyk można spożywać nie tylko na obiad, ale na drugie śniadanie lub podwieczorek.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności