<- Mazurek z makuLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaMAZUREK Z MASĄ JABŁKOWO-CYTRYNOWĄ ->

PDF Drukuj

Mazurek z masą jabłkową

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2931 razy.


ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
20 dag margaryny,
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru,
3 ugotowane żółtka;
masa:
1 kg jabłek,
40 dag (1/2 szklanki) cukru,
szczypta kwasku cytrynowego rozpuszczona w łyżce wody lub sok z jednej cytryny
10 dag łuskanych orzechów włoskich laskowych lub migdałów,
1/2 szklanki wody,
rodzynki

Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z tłuszczem. Dodać przesiany cukier puder i przetarte przez sito żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Przenieść wałkiem na blachę o 3 niskich brzegach. Brzegi ciasta podnieść o 2-3 cm. Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i upiec na jasnozłoty kolor: Z cukru i wody ugotować syrop "do nitki". Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć syrop, jabłka, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i gotować ciągle mieszając, aż masa stanie się przejrzysta. Gdy masa spada z łyżki płatami dodać posiekane orzechy, migdały i rodzynki. Letnią masą posmarować mazurki.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności