<- Kwas buraczanyLista potraw z grupy: ZupaKwasica ->

PDF Drukuj

Kwas żytni na biały żur

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1532 razy.



50 dag mąki żytniej białej lub 60 dag mąki żytniej razowej,
10 dag skórki chleba lub chleb,
cebula,
majeranek lub ząbek czosnku

Mąkę rozprowadzić w kamiennym lub porcelitowym naczyniu ciepłą wodą (2,5 I), wkruszyć skórki chleba, włożyć cebulę pokrajaną w plastry oraz majeranek lub czosnek. Naczynie obwiązać gazą i postawić na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu. Kwas (wraz z mąką) może służyć do sporządzania żuru i innych kwaśnych zup.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności