<- Barszcz czerwony czystyLista potraw z grupy: ZupaBarszcz czerwony zabielany ->

PDF Drukuj

Barszcz czerwony litewski

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1973 razy.



40 dag buraków ćwikłowych,
10 dag grzybów świeżych lub 1,5 dag grzybów suszonych,
łyżka tłuszczu (smalcu),
2 cebule lub 2 pory,
5 dag selera,
szklanka śmietany,
1,5 łyżki mąki,
szklanka kwasu buraczanego,
cukier,
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
pół pęczka naci pietruszki

Buraki ćwikłowe ugotować albo lepiej upiec w całości, następnie obrać i poszatkować w paseczki. Świeże grzyby oczyścić, poszatkować i udusić z pokrajaną cebulą lub porami. Selery obrać, pokrajać w paseczki i ugotować. Wszystko połączyć, dolać 4 szklanki wrzącej wody i szklankę kwasu buraczanego. Sporządzić podprawę z mąki. Wlać do zupy i zagotować. Zabielić śmietaną i przyprawić do smaku. Podawać zupę z ziemniakami, posypaną posiekaną nacią pietruszki.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności