50 dag warzyw mieszanych,
15 dag koncentratu pomidorowego,
10 dag papryki zielonej,
papryka sproszkowana,
przyprawa do zup,
czosnek,
sól,
pół pęczka kopru,
łyżka smalcu,
ziele angielskie,
nać pietruszki
Ciasto lane:
10 dag mąki,
2 jaja,
sól,
woda
Oczyszczone warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej, paprykę pokrajać w cienkie paski i udusić z tłuszczem pod przykryciem. Gdy warzywa lekko się zrumienią, dodać koncentrat pomidorowy i sproszkowaną paprykę. Zalać wrzącą wodą, posolić, dodać ziele angielskie, czosnek i przyprawić do smaku. Sporządzić lane ciasto, wlać je do papierowej lub plastykowej torebki, odciąć trochę czubek i wyciskać wprost do zupy cienkie lane ciasto; zagotować. Przed podaniem wsypać posiekaną nać pietruszki,