<- Kapuśniak po mazurskuLista potraw z grupy: ZupaKapuśniak staropolski ->

PDF Drukuj

Kapuśniak rumiany

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1603 razy.



60 dag kapusty białej lub włoskiej,
20 dag warzyw (marchew, pietruszka, seler), cebula,
2 dag grzybów suszonych,
szklanka kwasu na żur,
2 łyżki tłuszczu (słonina),
2,5 łyżki mąki,
sól,
cukier,
ząbek czosnku,
papryka sproszkowana,
ziele angielskie,
nać pietruszki

Oczyszczoną kapustę drobno pokrajać, ugotować, odcedzić, wywar dodać do zupy. Cebulę przesmażyć na części tłuszczu. Warzywa obrać, pokrajać w kostkę i ugotować w dwóch litrach wody, dodając grzyby. Gdy będą miękkie, dodać kapustę, zakwasić żurem lub poszatkowanymi jabłkami, zagotować i dodać rumianą zasmażkę. Zupę przyprawić, dodać roztarty czosnek, posypać posiekaną nacią pietruszki. Podawać z ziemniakami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności