<- Kapuśniak z kwaszonej kapustyLista potraw z grupy: ZupaKapuśniak z mięsem i ziemniakami ->

PDF Drukuj

KAPUŚNIAK Z MAJORKI

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1563 razy.



1 główka kapusty (ok. 1 kg),
1 sucha, bardzo ostra papryka,
4 ząbki czosnku,
20 dag chleba,
5 dag smalcu,
sól

Gotować 2 l wody z solą, wrzucić pokrojoną w paseczki kapustę i po około 40 min. zdjąć z ognia. Na patelni stopić smalec, usmażyć na nim czosnek i paprykę, przełożyć do moździerza i utrzeć, a na patelni podpiec chleb pokrojony w cienkie kromki. Kiedy wchłonie prawie cały tłuszcz, dodać do kapusty razem z utartym czosnkiem i papryką. Następnie wymieszać i gotować pod przykryciem. Gorącą zupę zdjąć z ognia i podawać w glinianej misce z drewnianymi łyżkami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności