<- KwasówkaLista potraw z grupy: ZupaLabaneya (egipska zupa ze szpinaku) ->

PDF Drukuj

Kwaśna zupa rybna

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1559 razy.



1 kg różnych ryb (ale może być tylko lin, z którego zupa jest najsmaczniejsza)
1 I zsiadłego mleka lub maślanki
pół szklanki posiekanych
zielonych pędów ozimego żyta
sól

Ryby oczyścić, sprawić i opłukać, większe pokrajać w dzwonka. Włożyć je do 1,5 I gorącej wody, osolić i ugotować. Miękkie ryby wyjąć, do wywaru włożyć posiekane pędy żyta i zagotować. Energicznie mieszając wlewać powoli kwaśne mleko, albo maślankę, jeszcze chwilę podgrzewać na ogniu, ale nie gotować. Włożyć dzwonka ugotowanej ryby. Podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności