<- Babka piaskowa 4Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka piaskowa 6 ->

PDF Drukuj

Babka piaskowa 5

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5768 razy.


50 dag (2 1/2 szklanki) mąki pszennej,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
13 dag margaryny,
1 łyżka oliwy,
2 jaja,
2 opakowania jasnego kisielu lub budyniu (bez cukru),
2 szklanki mleka,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Margarynę utrzeć z oliwą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać kolejno całe jaja i całość dokładnie utrzeć. Dodawać na przemian budyń, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Dokładnie utrzeć. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 60 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności