<- Zupa z dyni z zacierkąLista potraw z grupy: ZupaZupa z dziczyzny (myśliwska) ->

PDF Drukuj

Zupa z dyni z zacierką

Dodano: 2010-01-01 17:43:12
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1451 razy.



50 dag obranej dyni
2 I mleka
5 dag cukru
4 pestki ze śliwek
sól
Zacierki:
20 dag mąki
2 jajka
ok. 2 łyżek wody
sól

Obraną dynię oczyścić z nasion, drobno poszatkować, zalać 2 szklankami wody, ugotować i rozetrzeć na miazgę. Zrobić zacierki : mąkę zagnieść z jajkami, solą i niewielką ilością wody na twarde ciasto, wyrobić, posiekać nożem na drobniutkie kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach; następnie kluseczki przesypać mąką, aby się nie skleiły. Zagotować mleko, wrzucić zacierki i mieszając ugotować na wolnym ogniu. Gdy są już miękkie, dodać miazgę z dyni, sól i cukier do smaku oraz rozgniecione nasiona śliwek (pestki potłuc, wyjąć nasiona i rozgnieść na fajansowej płytce).


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności