<- Nugat czekoladowyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaNugat orzechowy ->

PDF Drukuj

Nugat orzechowy

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4359 razy.


50 dag (2 szklanki) cukru,
20 dag miodu sztucznego lub naturalnego,
6 białek,
1 łyżeczka octu,
szklanka wody,
30-50 dag łuskanych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
2 wafle

Orzechy drobno pokroić. Miód rozpuścić. Z cukru, wody i octu przygotować syrop "do piórka". Syrop połączyć z miodem. Z białek ubić sztywną pianą. Do piany wlewać cienkim strumieniem syrop i ubijać dalej. Naczynie z pianą ustawić na parze i ubijać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Do masy dodać cukier waniliowy i orzechy. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wafel (lub inny wcześniej przygotowany spód np. kruchy), równo rozsmarować i przykryć drugim waflem. Obciążyć równomiernie deseczką. Na drugi dzień dowolnie pokroić.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności