<- Paluszki kruche do herbatyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPaluszki półfrancuskie ->

PDF Drukuj

Paluszki krucho-drożdżowe

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3010 razy.


25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,
6 dag margaryny,
2 żółtka,
1 jajko,
2 dag drożdży,
łyżeczka cukru,
2 łyżki śmietany,
szczypta soli
2 dag maku lub kminku,
białko do smarowania,
tłuszcz do blachy

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną. Dodać żółtka, jajo, śmietanę, roztarte drożdże i sól. Połączyć wszystkie składniki w dość luźne ciasto. Z ciasta uformować cienkie wałeczki, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać makiem lub kminkiem i pokroić w wąskie paski. Paluszki ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności