<- Babka drożdżowaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka drożdżowa 1 ->

PDF Drukuj

BABKA DROŹDŹOWA

Dodano: 2010-03-27 10:26:56
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1140 razy.


50 g drożdży
250 ml mleka
2 jajka
2 żółtka
150 g cukru
10 g cukru waniliowego
80 g masła
40 g rodzynek
10 g skórki pomarańczowej
500-600 g mąki

W ciepłym mleku rozprowadź drożdże i dodaj 1/4 przygotowanej mąki. Odstaw na 30 minut. Następnie jajka i żółtka ubij z cukrem na parze do temp. około 40C, dodaj do wyrośniętego rozczynu drożdżowego, wymieszaj, wrzucając kolejno rodzynki, skórkę pomarańczową, pozostałą część mąki i rozpuszczone masło. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Przełóż do formy i pozostaw na 20 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200C i piecz 40-50 minut. Ostudzoną babę udekoruj lukrem.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności