<- Babka drożdżowaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka drożdżowa 1 ->

PDF Drukuj

BABKA DROŹDŹOWA

Dodano: 2010-03-27 10:26:56
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1789 razy.


50 g drożdży
250 ml mleka
2 jajka
2 żółtka
150 g cukru
10 g cukru waniliowego
80 g masła
40 g rodzynek
10 g skórki pomarańczowej
500-600 g mÄ…ki

W ciepÅ‚ym mleku rozprowadź drożdże i dodaj 1/4 przygotowanej mÄ…ki. Odstaw na 30 minut. NastÄ™pnie jajka i żółtka ubij z cukrem na parze do temp. okoÅ‚o 40°C, dodaj do wyroÅ›niÄ™tego rozczynu drożdżowego, wymieszaj, wrzucajÄ…c kolejno rodzynki, skórkÄ™ pomaraÅ„czowÄ…, pozostaÅ‚Ä… część mÄ…ki i rozpuszczone masÅ‚o. Odstaw do wyroÅ›niÄ™cia na 30 minut. Przełóż do formy i pozostaw na 20 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200°C i piecz 40-50 minut. OstudzonÄ… babÄ™ udekoruj lukrem.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności