150 ml śmietany
3 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki rumu
kilka kropli aromatu rumowego
2 łyżki masła
łyżka posiekanych pistacji
8 dag białej kuwertury
8 dag ciemnej kuwertury
4 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
Śmietanę podgrzać w rondelku, włożyć połamaną czekoladę, stopić, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia. Dodać rum, masło i aromat rumowy, utrzeć. Połowę masy wymieszać z pistacjami, odstawić do stężenia.
Ciemną i jasną kuwerturę osobno rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Nabijając na widelczyk, trufle z pistacjami zanurzać w białej kuwerturze, a pozostałe w ciemnej. Odstawić do stężenia. Ciemne trufle obtoczyć w proszku kakaowym, jasne w cukrze pudrze.