<- Piernik na piwieLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPIERNIK PRZEKŁADANY ->

PDF Drukuj

Piernik pospolity

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3926 razy.

MĄKA:40 dag
CUKIER:10 dag
MIÓD:25 dag
MASŁO:2 łyżki
JAJKA:2
MLEKO:1/2 szklanki
SODA:1 łyżeczka
GOŻDZIKI:
CYNAMON:
AROMAT:

Uwagi: Mąka - pszenna lub żytnia - pytlowa, miód - naturalny lub sztuczny, masło - margaryna lub olej, goździki, cynamon, ziele angielskie = 1-2 łyżeczki korzeni, zapach - po parę kropli zamiast skórki cytrynowej i pomarańczowej.

Mąkę utrzeć z tłuszczem, jajkami i cukrem. Miód podgrzać, lekko zrumienić i gorący dodać do utartej masy. Wlać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dodać utłuczone i przesiane przez sito korzenie, zapachy i mleko. Ciasto powinno mieć gęstość dobrej śmietany. Wyrobioną dokładnie masę odstawić na 4-5 godzin (w tym czasie następuje fermentacja). Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem tortownicę lub formę, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. ostrożnie próbując drewnianym patyczkiem (patyczek musi być suchy), czy dobrze wypieczone. Wsytudzony piernik można przekrajać i przełożyć marmoladą lub jakąś masą (kremem).

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności