tuńczyk w oleju
papryka, ogórek, kukurydza, czerwona cebula, pomidor
jajo w koszulce
sałata
cytryna, majonez, kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
przyprawy
Sałatę rwiemy, przelewamy sosem vinegrette. Wszystkie warzywa kroimy w paski, cebulę w krążki.
Na talerzu układamy warzywa na przygotowanej wcześniej sałacie. Następnie odsączamy tuńczyka i rozkładamy go po wszystkich warzywach.
Efektownie na talerzu wygląda jajo przygotowane w koszulce (które można dodawać także do innych potraw). Wystarczy do wody wlać ocet, następnie włożyć folię spożywczą, na którą wbijamy jajo (przyprawiamy je do smaku). Po czym rogi folii składamy do środka (cztery rogi do góry).
Przygotowanie aromatycznego sosu cytrynowego: Mieszamy sok z wyciśniętej cytryny, majonez oraz jogurt (lub kwaśną śmietanę). Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.