<- Tunczyk z czarnymi oliwkamiLista potraw z grupy: RybyTuńczyk z ananasem ->

PDF Drukuj

Tuńczyk na kruchych warzywach z armoatycznym cytrynowym sosem

Dodano: 2011-05-06 13:02:16
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 2210 razy.


tuńczyk w oleju
papryka, ogórek, kukurydza, czerwona cebula, pomidor
jajo w koszulce
sałata
cytryna, majonez, kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
przyprawy

Sałatę rwiemy, przelewamy sosem vinegrette. Wszystkie warzywa kroimy w paski, cebulę w krążki.
Na talerzu układamy warzywa na przygotowanej wcześniej sałacie. Następnie odsączamy tuńczyka i rozkładamy go po wszystkich warzywach.
Efektownie na talerzu wygląda jajo przygotowane w koszulce (które można dodawać także do innych potraw). Wystarczy do wody wlać ocet, następnie włożyć folię spożywczą, na którą wbijamy jajo (przyprawiamy je do smaku). Po czym rogi folii składamy do środka (cztery rogi do góry).
Przygotowanie aromatycznego sosu cytrynowego: Mieszamy sok z wyciśniętej cytryny, majonez oraz jogurt (lub kwaśną śmietanę). Przyprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Danie proponowane na wielkanocny stół.

Nadesłał: Jakub Dąbrowski/gazeta Nasz Elbląg <>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności