SOS
2-3 łyżki oleju
Duża cebula
2-3 ząbki czosnku
czerwona papryka chili
4-5 dużych pomidorów
mały słoiczek kaparów
mała puszka drobnego groszku konserwowego
mała puszeczka koncentratu pomidorowego ewentualnie 1 łyżka stołowa
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżeczkę oregano suszonej w sezonie używamy świeżej
1 łyżeczkę bazylii suszonej w sezonie używamy świeżej
starty ser dobrej jakości do posypania potrawy
Na rozgrzany olej wsypujemy, drobno pokrojoną cebulę, czosnek, oraz paprykę chili. Podsmażamy, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodajemy pomidory (bez skórek i gniazd nasiennych). W tym samym czasie zaczynamy gotować makaron spaghetti w osolonej wodzie. W momencie, gdy pomidory zaczynają się rozpadać dodajemy kapary, groszek, koncentrat pomidorowy, przesmażamy, sos, stanie się bardzo gęsty, dodajemy osoloną wodę z gotującego się makaronu 1-2 chochelki. Na sam koniec dodajemy oregano, bazylię i cukier tyle, aby złamać smak kwaśności koncentratu.
Proszę mi uwierzyć, ale przygotowanie potrawy zajmuje około 20 minut.