<- Lasagna z sosem i grzybamiLista potraw z grupy: Zapiekanelasagne palce lizac ->

PDF Drukuj

Lasagna z sosem i grzybami

Dodano: 2020-04-19 12:57:46
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 850 razy.


300 g gotowego makaronu lasagna,250g pieczarek,100g startego sera żółtego,2 łyżki startego parmezanu,3 łyżki oleju,,1,5 łyżki masła,sól,pieprz. SOS BOLOŃSKI:250g mielonej wołowiny,50g boczku,1cebula,1 marchew,1 łodyga selera naciowego,300g pomidorów albo 1 puszka pasty pomidorowej,1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego,3/4 szklanki bulionu(może być z kostki,2 łyżki oleju,po 1 łyżce suszonego tymianku,bazylii i estragonu,sól,pieprz

Przygotować sos:cebulę ,marchew i seler obrać,umyć i pokroić w drobną kostkę.Boczek pokroić w kostkę i wraz z warzywami podsmażyć na oleju.Kiedy boczek się zrumieni dodać mięso i smażyć do chwili,aż mięso zmieni kolor.Wlać wino oraz bulion i mieszając gotować.Po chwili dodać sparzone pomidory bez skórki i pokrojone w kostkę,sól,pieprz i zioła.Dusić ok.1/2 godziny,mieszając od czasu do czasu.Pieczarki umyć,pokroić w plastry i przesmażyć na oleju.W wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju ugotować makaron al dente(ja nie gotuję ze względu na dużą ilość sosu).Źaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim warstwami:makaron,sos boloński,ser żółty i pieczarki (powtarzać czyność).Wierzchnią warstwę makaronu posypać paroma wiórkami masła i parmezanem.Zapiekać potrawę 20 minut w piekarniku 180 stopniC.

Nadesłał: Www.kuchnia.3miasto.pl <beata.lego@t-online.de>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności