<- Paszteciki drożdżowe z kapustą i mięsemLista potraw z grupy: ZapiekanePaszteciki ptysiowe z pieczarkami ->

PDF Drukuj

Paszteciki drożdżowe z wołowiną lub rybą

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3200 razy.


ciasto:
30 dag mąki (1 1/2 szklanki),
2-3 dag drożdży,
3/4 szklanki mleka,
1 jajo,
szczypta soli,
5 dag smalcu

nadzienie:
60 dag ugotowanej wołowiny lub ryby,
7 dag bułki czerstwej (1 1/2 kajzerki),
1 duża cebula,
4 dag smalcu (2 płaskie łyżki),
1 jajo,
sól i pieprz do smaku

Drożdże rozrobić z małą ilością ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać jajo, wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, sól. Wyrobić ciasto. Dodać roztopiony ciepły smalec. Wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie: bułkę namoczyć, cebulę podsmażyć na smalcu. Mięso lub rybę zemleć wraz z odciśniętą bułką. Dodać podsmażoną cebulę, jajo, sól i pieprz. Masę wymieszać. Ciasto i masę podzielić na 5 części. Z ciasta uformować wąskie prostokąty, ułożyć nadzienie równo wzdłuż dłuższego boku prostokąta, zwinąć rulony. Ciąć skośne kawałki po 5 pasztecików z każdego rulonu. Paszteciki ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, podwinięciem ciasta do spodu. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności