<- PierniczkiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPIERNICZKI CAŁUSKI ->

PDF Drukuj

Pierniczki całuski

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4240 razy.


30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
15 dag ( 1/2 szklanki) miodu naturalnego lub sztucznego,
20 dag (niepełna szklanka) cukru,
10 dag tłuszczu (margaryny, smalcu, oliwy lub oleju słonecznikowego),
1 jajo,
1 żółtko,
1 łyżeczka korzeni mielonych lub przyprawy piernikowej,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
tłuszcz do blachy

Mąkę przesiać na stolnicę. Miód zagotować z przyprawami i wrzącym zaparzyć mąkę. Masę wysiekać nożem, a po przestygnięciu połączyć z cukrem, tłuszczem, sodą i jajami. Wyrobić ciasto i rozwałkować na grubość 1/2 1 cm. Szklanką lub kieliszkiem wyciąć okrągłe pierniczki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Środek każdego pierniczka wysmarować żółtkiem. Piec 10-15 min w gorącym piekarniku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Totalny niewypał
Nadesłał(a): ania 2006-02-23 12:02:09


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności