<- Piernik bez jajekLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPIERNIK BEZ MIODU ->

PDF Drukuj

Piernik bez korzeni

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2340 razy.


60 dag (3 szklanki) mąki,
2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego,
25 dag (1 szklanka) cukru,
1 jajo,
25 dag miodu naturalnego lub sztucznego,
1 szklanka mleka,
2 łyżki kakao, kawy marago lub kawy inki,
1 czubata łyżka sody,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Mleko zagotować z kakao lub kawą, ostudzić. Miód rozgrzać z olejem i cukrem, ostudzić i wlać do przesianej mąki wymieszanej z sodą. Dokładnie wymieszać, dodać jajo i mleko. Ciasto ucierać do uzyskania jednolitej masy, umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 60 min w ciepłym piekarniku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności