<- Piernik bez miodu 2Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPiernik dojrzewający 2 tygodnie ->

PDF Drukuj

Piernik bez miodu (na karmelu) 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3052 razy.


80 dag (4 szklanki) mąki,
1 szklanka śmietany,
50 dag (2 szklanki) cukru,
2 jaja,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 opakowanie przyprawy piernikowej lub zmielonej przyprawy,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotować karmel ze szklanki cukru, rumieniąc cukier na suchej patelni i mieszając z 4 łyżkami wrzącej wody. Jaja utrzeć z cukrem, dodać sodę i przyprawy korzenne. Następnie w trakcie ucierania, dodawać po trochu przesianą mąkę i śmietanę. Ciasto połączyć z karmelem, umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 60 min w ciepłym piekarniku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności