Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4050 razy.
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,
15 dag (8 łyżek) cukru,
13 dag margaryny,
3 jaja,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 kg śliwek,
cukier waniliowy,
cukier puder do posypania,
tłuszcz i tarta bułka do formy
Mąkę przesiać z proszkiem. Margarynę ucierać, dodając po łyżce cukru i po 1 jaju. Pod koniec ucierania dodać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Ułożyć na nim połówki śliwek (przecięciem do góry) i powciskać w ciasto. Piec około 30 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.