<- Rurki cynamonoweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaRurki z bita smietana ->

PDF Drukuj

Rurki francuskie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3466 razy.


40 dag (2 szklanki) mąki,
40 dag margaryny,
2 jaja,
sól,
1 szklanka wody,
1 łyżeczka octu,
2 białka do smarowania
cukier kryształ do posypania

Przygotować ciasto francuskie. Rozwałkować na prostokąt grubości około 1/2 cm. Ostrym nożem pokroić w pasy długości 35 cm, szerokości 2 - 2 1/2 cm. Foremkę do rurek ująć w lewą rękę i ruchem spiralnym nawinąć na nią pas ciasta tak, aby jeden brzeg ciasta zachodził 1/2 cm na drugi. Wierzchnią część rurki zanurzyć w rozbitym jaju, następnie w cukrze krysztale i ułożyć na blasze zakończeniem rurki do spodu. Zachować dosyć duże odstępy. Piec w bardzo gorącym piekarniku na złoty kolor około 20 min. Po upieczeniu wyjmować ostrożnie, aby nie połamać rurek. Po ostygnięciu napełnić kremem, wciskając go szprycą z obu stron rurki. Krem może być dowolny, np. bita śmietana, krem maślany, krem z piany zaparzanej lub inny krem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Czy moglbys napisac, gdzie moge kupic foremke do rurek? Dzieki.
Nadesłał(a): AH 2005-10-07 15:10:30

poprosze o przepis na mase do rurek tylko pyszna.dziekuje
Nadesłał(a): malpa <martamaz1@wp.pl> 2006-02-15 19:02:29


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności