Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4402 razy.
1 kg dobrego twarogu,
4 jaja,
6 dag masła lub margaryny,
35 dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru,
4 łyżki mleka,
6 dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej,
1 cukier waniliowy,
30 dag - 1 kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu),
kruchy spód, wafle lub herbatniki
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodawać, stale ucierając, przepuszczony przez maszynkę twaróg. Masę wymieszać ze sztywną pianą z białek. Całość przełożyć do rondla i ciągle mieszając ogrzewać, aż do momentu zagotowania. Gotującą się masę na chwilę odstawić z ognia i ciągle mieszając wlewać powoli mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną. Masę ponownie postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia.. Dodać bakalie i wymieszać. Masę wyłożyć na wafli, wyrównać, przykryć drugim waflem, przycisnąć deseczką, lekko obciążyć i pozostawić do zastygnięcia. Masę można też wyłożyć na herbatniki lub wcześniej upieczony kruchy spód, a wierzch przybrać bakaliami.