<- SERNIK WIEDEŃSKILista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSernik wiedeński 3 ->

PDF Drukuj

Sernik wiedeński 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6009 razy.


Ciasto:
1 szklanka mąki,
1/2 kostki masła,
4 łyżki cukru pudru,
1 żółtko,
tłuszcz i bułka tarta do formy

Masa:
1 kg sera twarogowego,
1/2 kostki masła,
8-10 jaj,
rodzynki,
1 paczka cukru waniliowego,
35 dag cukru pudru,
4 łyżki kaszy manny lub 1/2 szklanki mąki,
sól

Zagnieść kruche ciasto, ochłodzić rozwałkować, rozłożyć na dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką, podpiec. Ser przepuścić przez maszynkę, a następnie przetrzeć przez sito. Masło utrzeć do białości, dodając przesiany cukier puder, żółtka i ser. Utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę dodając trochę odłożonego cukru pudru. Wymieszać ostrożnie, dodając opłukane rodzynki, cukier waniliowy, kaszę i sól do smaku. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na środku dodać więcej masy, bo po upieczeniu sernik nieco opada. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 godz. na wolnym ogniu. Upieczony sernik wyjąć po upieczeniu.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
swrnik nie piecze sie na wolnym ogniu tylko w odpowiedniej temperaturze
Nadesłał(a): agata cukierik 2005-12-07 14:12:23


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności