Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2855 razy.
40 dag (2 szklanki) mąki,
10 dag margaryny,
2 dag drożdży,
1 jajo,
mleko,
2 dag (1 łyżka) cukru,
sól,
kminek do posypania,
białko lub śmietana do posmarowania paluszków,
tłuszcz do blachy
Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki i dobrze wyrobić ciasto (powinno mieć gęstość ciasta pierogowego). Odstawić, a gdy zacznie rosnąć, podzielić na mniejsze porcje i uformować cienkie wałeczki. Pokrajać je na kawałki długości 15-20 cm, posmarować białkiem lub śmietaną i posypać kminkiem. Paluszki ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i pozostawić. Gdy zaczną rosnąć, wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec na złoty kolor 15-20 min.