Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2754 razy.
20 dag (1 szklanka) mąki,
10 dag masła roślinnego,
20 dag sera topionego lub żółtego,
białko do posmarowania,
szczypta soli,
mielona papryka lub kminek do posypania,
tłuszcz do blachy
Ser topiony lub żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać mąkę, posiekać z tłuszczem i odrobiną soli. Szybko wyrobić ciasto i pozostawić je przez co najmniej 60 min w chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i pokroić na wąskie 10-15 cm paski. Formować ciastka skręcając po 2 paski razem. Spiralki układać na natłuszczonej blasze, smarować na wierzchu rozmąconym białkiem i posypać papryką lub kminkiem. Piec w gorącym piekarniku 15-20 min.