<- Strucla makowa (makowiec)Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaStrucla z makiem ->

PDF Drukuj

Strucla z dżemem

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2434 razy.


60 dag (3 szklanki) mąki,
3/4 szklanki mleka,
5 dag drożdży,
10 dag (5 łyżek) cukru,
8 dag margaryny,
2 jaja,
szczypta soli,
10 dag marmolady,
30 dag dżemu, tłuszcz do formy

Mąkę przesiać. Rozrobić drożdże w ciepłym mleku, a następnie dodać szklankę mąki. Rozczyn wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Jaja rozmieszać z cukrem, bujać (najlepiej na parze) do rozpuszczenia cukru i połączyć z wyrośniętym rozczynem. Dodać sól i pozostałą mąkę. Ciasto wyrobić. Dodać rozpuszczony, ciepły tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na porcje, rozwałkować na grubość około 1 cm, posmarować dżemem zmieszanym z marmoladą i zwinąć formując podłużne strucle. Strucle przekroić wzdłuż i obie części splatać w ten sposób, aby widoczne było nadzienie. Strucle ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia Piec w średnio gorącym piekarniku 40-50 min. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności