<- SZARLOTKA Z RABARBAREMLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaSzybki bakaliowiec ->

PDF Drukuj

Szarlotka z sera i truskawek

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2990 razy.


Ciasto:
1 bułka paryska,
1 szklanka mleka,
1 jajko,
6 dag tłuszczu

Nadzienie :
20 dag twarogu,
2 jajka,
10 dag cukru,
2 dag margaryny,
2 dag kaszy manny,
25 dag truskawek,
bułka tarta,
cukier puder,
cukier waniliowy,
tłuszcz do zapiekania

Bułkę pokroić w foremne plastry, o grubości ok. 1 cm. Jajko rozmącić z mlekiem. Maczać bułkę i obsmażyć na tłuszczu na rumiano z obu stron. Naczynie do zapiekania wyłożyć grzankami. Ser przepuścić przez maszynkę, utrzeć z cukrem, jajkami i kaszą manną na jednolitą masę. Wyłożyć na grzanki, przykryć drugą warstwą grzanek. Na nich położyć przebrane umyte osączone i pozbawione szypułek truskawki. Posłodzić i skropić stopioną margaryną. Przykryć grzankami i zapiekać w piekarniku (180 st. C) 5-7 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności