<- Tort porzeczkowyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort Provencale ->

PDF Drukuj

Tort półkruchy ze śmietaną i poziomkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2605 razy.


Ciasto:
30 dag mąki,
10 dag tłuszczu,
1 jajko,
1 żółtko,
10 dag cukru pudru,
1 szklanka mleka,
cukier waniliowy,
3 łyżki śmietany,
tłuszcz i bułka tarta do formy

Masa:
2 1/2 szklanki śmietanki kremówki (33%),
1 1/2 dag żelatyny,
10 dag cukru pudru,
25 dag poziomek
ewentualnie 15 dag ananasa

Mąkę przesiać na stolnicę, włożyć tłuszcz i szerokim nożem dokładnie posiekać. Dodać cukier puder. Wymieszać, zrobić dołek, dodać jajko, żółtko, śmietanę i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, rozcierając dłońmi starannie na jednolitą, gładką masę. Rozwałkować i upiec w tortownicy 3 równe krążki. Ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić w chłodnym miejscu z cukrem. Źelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, wstawić do większego naczynia i podgrzewać. Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki. Do ubitej śmietany dodać poziomki i rozpuszczoną żelatynę. Można dodać również ananas pokrajany w drobną kostkę. Ostudzone krążki ciasta przekładać masą. Wierzch i boki pokryć również tą samą masą i przybrać owocami.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności