<- CAŁUSKl BAKALIOWELista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCHAŁA DROŹDŹOWA ->

PDF Drukuj

Cebulaki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6118 razy.


40 dag (2 szklanki) mąki,
1 jajo,
sól,
1 dag (1 łyżeczka) cukru,
3 dag drożdży,
3/4 szklanki mleka,
2 łyżki oleju lub 5 dag margaryny,
3-4 średniej wielkości cebule,
5 dag tłuszczu,
1 łyżka śmietany,
2 łyżki startego żółtego sera,
sól, pieprz,
tłuszcz do formy

Przygotować rozczyn z drożdży, letniego mleka i cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, olej, jajo i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto podzielić na 12-16 równej wielkości kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę i lekko ją spłaszczyć. Placki ułożyć dość luźno na blasze posmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić w krążki, podsmażyć krótko w tłuszczu, dodać odrobinę wody i dusić, aż będzie miękka. Po odparowaniu wody dołożyć łyżkę kwaśnej śmietany i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte placki spłaszczyć w środku, wciskając w nie dno szklanki. W powstałym wgłębieniu rozłożyć ostudzoną cebulę i posypać ją startym serem. Piec w średnio gorącym piekarniku do czasu, aż ciasto się zrumieni. Najsmaczniejsze są cebulaki ciepłe.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności