<- Ciastka półfrancuskie śmietanowe z marmoladą 2Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiastka rumowe ->

PDF Drukuj

Ciastka półkruche wyciskane przez maszynkę

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6032 razy.


30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
10 dag (5 łyżek) cukru,
1 jajo,
2 żółtka,
15 dag margaryny,
1/2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Jajo i żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki połączonej z margaryną. Szybko wyrobić ciasto. Przepuścić je przez maszynkę do mięsa ze specjalną wkładką. Wychodzące z maszynki ciasto kroić na kilkucentymetrowe ciasteczka i przenosić łopatką na blachę. Ciasto to można również rozwałkować a ciastka wycinać przy pomocy szklanki lub foremki. Piec 10-15 min w gorącym piekarniku, aż się zrumienią.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Do bani, ciasto wogóle się nie nadaje do formowania. Nie polecam
Nadesłał(a): 2006-01-14 18:01:03


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności