<- Piegus 1Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaPierniczki ->

PDF Drukuj

Piegus 2

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3154 razy.


40 dag (2 szklanki) mąki,
25 dag margaryny,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
4 jaja,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szklanka maku,
szklanka mleka,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Mleko zagotować z margaryną i ostudzić. Źółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać mleko z rozpuszczoną margaryną, wsypać mak. Ubić pianę z białek i połączyć z ciastem. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 45 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności