<- Ciasto drożdżowe płukaneLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto drożdżowe z dynią (zamiast jaj) ->

PDF Drukuj

Ciasto drożdżowe Topielec

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 6366 razy.


40 dag (2 szklanki) mąki,
25 dag (1 szklanka) cukru,
1/2 szklanki mleka,
13 dag margaryny,
3 jaja,
7 dag drożdży,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz do formy

Do drożdży dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki rozetrzeć je i rozpuścić w letnim mleku, odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Posiekać tłuszcz z mąką i jajami, połączyć z rozczynem i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulę i zanurzyć w misce z zimną wodą. Po około 15 min, gdy ciasto wypłynę, wyjąć je z wody, dodać cukier; cukier waniliowy, odrobinę mąki do wyrobienia i wyrobić. Ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 30-40 min w średnio gorącym piekarniku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
NIE POLECAM!! Jak większość przepisów z tej strony i ten jest niedokładny i klamliwy.Dla osób bez wielkiego doświadczenia kulinarnego porażka.Nie chce mi sie opisywać szczegołów; i tak straciłam pół nocy ...
Nadesłał(a): joanna <stelmachdaniel@gazeta.pl> 2006-03-07 22:03:57


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności