<- Ciasto drożdżoweLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaCiasto drożdżowe 2 ->

PDF Drukuj

Ciasto drożdżowe 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 8139 razy.


50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
3 jaja,
13 dag margaryny,
1 szklanka mleka,
25 dag (1 szklanka) cukru,
5-6 dag drożdży,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz do formy

Przesianą mąkę podgrzać, dodać cukier, wymieszać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i rozrobić z ciepłym mlekiem. Wlać je do mąki, rozmieszać i na chwilę odstawić. Dodać jaja, wyrobić ciasto ręką. Dodać roztopiony, lekko ostudzony tłuszcz i dokładnie wyrobić. Ciasto umieścić w wysmarowanej tłuszczem formie, pozostawić w cieple do wyrośnięcia i piec 30-40 min w średnio gorącym piekarniku.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Przepis zaczyna się od błedu : przesianą mąkę podgrzać, dodać cukier, wymieszać... Pozdrawiam
Nadesłał(a): wera77 <dankam77@o2.pl> 2006-02-14 16:02:03


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności